Lapinnoita tietää kyllä

Kävin eilen lähikaupassa.  Tapasin kaupan pihalla minulle entuudestaan tuntemattoman setämiehen, jonka kanssa vaihdoin ohimennen muutaman sanasen. Setämies: ”Kylläpä tuulee kotapohjasta. Tiääkkös sie mitä se tarkoittaa?” Minä: ”Pohjoisesta tuulee” Setämies: ”Mistäs sie oot kotoisin?” Minä: ”En paljon mistään”. Setämies: ”Vai et paljon mistään. Huomenna tullee kuule 11 senttiä lunta”.

Tänään herättyäni päiväunilta, katsoin ikkunasta ja vain ihmettelin – se setämies oli oikeassa. Kyllä Lapinnoita näköjään tietää. Joka ikinen vuosi käy samalla tavalla. Nukahdan päivällä ja kun herään, maa on valkoinen. Onkohan lumentulolla jotenkin unettava vaikutus? Aina sama tunne, ei meinaa ihminen uskoa silmiään, kun katsoo herätessään ikkunasta. Maisema näyttää aivan oudolta ja vieraalta pienen hetken ajan. Juuri sen hetken, ennen kuin herään kunnolla.

Myös koiran hämmästys on joka vuosi yhtä suuri. Siinä sitä sitten istustuskellaan parvekkeella ja  mietitään kumpikin omiamme. Minä pohdin, että mihinkähän minä viime keväänä laitoin ne kenkäpiikit  (tuon otuksen kanssa ei vaan voi liikkua ilman piikkejä kengänpohjissa, muuten mennään nurin ulkona, ennen kuin ehdin edes kissaa sanoa). Koira puolestaan vain odottaa, että  emäntä löytäisi pian ne kenkäpiikkinsä.  Aivan mahdoton on hinku lumeen telmimään – mielellään heti, heti,  pian, pian, pian!  

Ja niin on talvi jälleen saapunut pohjolaan. Illan päälle me sitten luultavasti jo kahlataan lumessa. Tai oikeastaan, koira loikkii, hyppii ja  pyörii lumessa nautinnollisesti.  Minä kahlailen perässä, vähemmän innokkaasti. Kenkäpiikit jalassa on aluksi tosi hankalaa kävellä, se vaatii totuttelua, tympäisee.
No, joka vuosi se lumi kuitenkin tulee ja  sulaa kevään tullen, joten  kaipä tämä taas tästä. Toisaalta, tuohan  lumi maisemaan
vähän enemmän valoa.

Mainokset
This entry was published on 17.10.2012 at 4:29 am. It’s filed under Hajatelmia and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: