EriLaiSuuS

Sana erilaisuus on kuvattu Suomisanakirjan mukaan seuraavasti: erilaatuisuus, ero, eroavaisuus, poikkeavuus, erilainen seikka, piirre tms. Samassa lähteessä sana erikoinen tarkoittaa seuraavaa: tavallisuudesta poikkeava, epätavallinen, erikois-, omalaatuinen, poikkeuksellinen, harvinainen, outo, omituinen, merkillinen, ihmeellinen, originelli. (www.suomisanakirja.fi)

Jostakin syystä puhekielessä sanoja erilaisuus ja erikoinen käytetään ikään kuin synonyymeinä. Okei, puhekieli on puhekieltä, mutta siitä huolimatta se on minusta vähän kummallista. Tokihan näihin molempiin sanoihin liitetään sanat poikkeavuus ja poikkeava, mutta kuitenkin…

Sen lisäksi, että nykysuomalaisille sanat erilainen ja erikoinen tuntuvat tarkoittavan samaa asiaa, yleistetään tyyliin ”Se on tosi erikoinen. Se vaan lukee, semmoinen lukutoukka. Sillä ei ole mitään käsitystä käytännön asioista”. Tai: ”Se on työttömänä. Se vaan makaa kotona”. Kovin on mustavalkoiseksi mennyt ajattelu, vai mitä?

Tässä vaiheessa mieleeni tulee väkisinkin eräs keskustelu, jota olin todistamassa työpaikan kahvipöydässä jokunen vuosi sitten. Miespuoliset kollegat keskustelivat naiskollegastaan (joka ei ollut paikalla)

”Kyllä sen elämä on varmasti rankkaa”. ”Miten niin?”. ”No kun sillä on niin kauhean isot rinnat”. ” Niin varmaan muuten onkin. Luulis, että ne on tosi painavat”.

Nyt on syytä palata siihen, mistä keittiöpsykologin tämänkertainen pohdiskelu sai alkunsa. Toimikoon se loppukevennyksenä. Poiminta uusimmasta Anna – lehden paperiversiosta (Anna 41/2012)  Nelikymppiset naiset työssä. (http://www.anna.fi/):
”Sulla on kivat pallosukkikset. Piristävät tuota mustaa liivimekkoa”.
”Kiitti, hyvät noi sun moniväriset tasaraitavirityksetkin harmaan pallohelman kanssa.”
”Ei siis erotuta mitenkään päiväkoti-ikäisistä tyttäristämme”.

Eipä tässä muuta tällä kertaa, kuin että eläköön se pieni ero. Oli se sitten mielestäsi erilaisuutta tai erikoisuutta.

This entry was published on 12.10.2012 at 7:40 am. It’s filed under Hajatelmia and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: