Vastakohdat täydentävät toisiaan, vai täydentävätkö?

Olen parhaillaan lukemassa Jens Lapiduksen kirjaa Siisti kosto. Kirja on toinen osa Stockholm Noir – sarjaa, ensimmäinen osa on nimeltään Rahalla saa. Siisti kosto kertoo tarinan Tukholman alamaailman herruudesta.

 Tässä pieni ote kirjasta, yksi päähenkilöistä, Mahmud, sanoo kaverilleen Babakille: ”Ei sveduja tajua. Ne sanoo, että me ei tehdä töitä. Eletään vaan sossun rahoilla. Sitten samat tyypit väittävät, että me viedään niiden duunit. Mitä tässä pitäisi tehdä?” Kuulostaa tutulta, uskoisin kuulleeni tämän saman kysymyksen  usein myös  täällä Suomessa. Joka tapauksessa kirja on monisäikeinen, kirjailija ikään kuin avaa useita tarinan palasia yhtä aikaa ja lukija saa mielessään miettiä, miten nämä palaset oikein osuvat kohdalleen. No, kaikki aikanaan, kannattaa lukea kirja loppuun.

Miksi sitten blogini otsikko viittaa vastakohtiin? Se johtuu siitä, että samaan aikaan kun luen Lapiduksen Siistiä kostoa, joka on täynnä lähiöangstia, jengiväkivaltaa, vähemmistöjen vihaa ja vankilauhoa, katselen DVD:ltä Eksyin Austenin maailmaan (Lost in Jane Austen) -televisiosarjaa. Toisin sanoen, tässä on nyt kysymyksessä väljästi ajatellen kaksi aikuisten satua. Eksyin Austenin maailmaan – tarinassa päähenkilölle aukeaa ovi, jonka takaa paljastuu toinen maailma. Maailma, jossa kaikki on  romanttista, kaunista, puhdasta ja herkkää. Siisti kosto – kirjassa oven takaa taas aukeaa täysin  toisenlainen maailma. Tässä maailmassa päähenkilöitä vaanii kaiken aikaa uhka, uhka väkivallasta, uhka kuolemasta ja ylipäätään uhka kaikesta mikä on läpikotaisin pahaa. Yleensähän  lukija/katsoja haluaa joko onnellisia loppuja tai sitten dramaattisia, jotka hätkähdyttävät kauheudellaan.

Tällä tavalla minä saan molemmat,  sekä kauniin, että ruman ja epäoikeudenmukaiselta tuntuvan lopun… vaikka eihän sitä vielä tiedä, miten tarinat päättyvät 😉

 

Mainokset
This entry was published on 25.9.2012 at 1:32 am. It’s filed under Hajatelmia and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: